Skraplotter

Det är lätt att tro att skraplotten, framför allt på grund av sin enkla konstruktion, har funnits sedan hedenhös, men så är inte fallet. En skraplott må vara enkel till sin uppbyggnad, men matematiken bakom är verkligen inte det. För att kunna massproducera skraplotter krävs matematiska modeller och tillämpningar som gör att det sammanlagda antalet lotter exakt representerar vinstplanerna. Denna teknik började komma under 1970-talet, och man brukar säga att den första moderna skraplotten lanserades år 1972.

Sedan dess har utvecklingen dock gått mycket snabbt. Skraplotter är idag det spel som omsätter mest pengar i hela världen. Varje dag köps skraplotter för miljarder och åter miljarder världen runt. Enkelheten, tillgängligheten (lotter finns överallt) och den omedelbara ”dragningen” är tre anledningar till populariteten.

Svenska skraplotter

I Sverige har vi en lång tradition av att skrapa lotter. Trisslotten från Svenska Spel är nästan lika svensk som våra traditioner kring midsommar. En annan populär lott är Tian. Båda dessa lotter fungerar på samma sätt. Din uppgift är helt enkelt att skrapa fram tre likadana belopp. Om du gör det, tar du hem just det beloppet.

Skraplotter på nätet

Skraplotter på nätet är inte alls lika stort som exempelvis spelautomater på nätet, men intresset ökar hela tiden. Det är nämligen allt fler som inser att vinstchansen på Triss och andra fysiska lotter är försumbar samt att det egentligen bara är storvinnaren som blir ordentligt belönad. Återbetalningen på Triss och Tian-lotten är under 50 procent, vilket verkligen är en usel siffra. Återbetalningen för skraplotter på nätet är betydligt högre, inte sällan över 90%.

De skraplotter du kan hitta på nätet finns av alla de slag. Många liknar Triss- och Tia-lotterna och har samma spelidé, medan andra mer fungerar som minispel med en större interaktivitet. Lite speciellt är att du för många lotter har olika insatsnivåer att välja mellan, vilket gör att du kan bestämma själv vilka vinster du vill ha chans på. Ju mer du betalar för lotten, desto större vinster kan du ta hem.

De mer interaktiva skraplotterna på nätet är ofta i formen ”click me”/”pick and click”. De kan ha en ganska avancerad grafik och även en hel del ljudeffekter. Den grundläggande spelidén är densamma som i en traditionell skraplott, men i stället för att skrapa bort virtuell skyddsplast ska du till exempel öppna skattkistor eller picka ballonger.