Ordlista för odds

När man talar om odds och spel på sportodds används en mängd olika specialiserade termer. Om du är nybörjare inom spel på sportodds gör du klokt i att sätta dig in i nomenklaturen för att enkelt kunna förstå vad alternativen du hittar hos ditt spelbolag betyder. Här är en liten ordlista för odds. Listan är inte alls uttömmande, men den omfattar alla de vanligaste spelalternativen.

Singel
Ett singelspel är ett vad på ett enda odds, till exempel en hemmaseger i en fotbollsmatch eller det korrekta slutresultatet i en ishockeymatch. Du väljer ett odds och placerar din insats. Din vinst blir insatsen multiplicerat med oddset.

Dubbel
Om du spelar en dubbel har du två olika odds på din spelkupong, till exempel en hemmaseger i en match och en bortaseger i en annan. Oddsen multipliceras med varandra för att ge totalt odds.

Trippel
En trippel är en kupong med tre odds. För att få fram totaloddset ska odds nummer 1 multipliceras med odds nummer 2 och sedan multipliceras den summan med odds nummer 3.

Fyrling, femling, etc.
Fyrlingar, femlingar, sexlingar, etc. fungerar på samma sätt som tripplar.

System
Systemspel innebär att du, utifrån en lite större mängd odds, skapar ett antal olika kombinationer med färre odds. Om du till exempel väljer ut tre odds kan du antingen spela tre singlar, en trippel eller tre stycken dubblar. Sistnämnda är exempel på systemspel. Systemspel finns tillgängligt hos de flesta spelbolag.

Dubbelchans
Med dubbelchans garderar du hemma- eller bortavinst med ett eventuellt oavgjort resultat. Om du till exempel tror på hemmalaget, men anser att det finns en risk för oavgjort, kan du med fördel spela 1X.

Asiatiskt handikapp
Med asiatiskt handikapp (Asian handicap) räknas eventuella oavgjorda resultat bort från resultatet i matcher med 1X2-odds (framför allt fotboll). Varje lag får ett visst handikapp (det ena får plushandikapp och det andra minushandikapp). Handikappet kan bestå av hela, halva eller fjärdedels mål, till exempel Barcelona -0.25 och Real Madrid +0.75.

HT/FT
HT/FT står för halvtid/full tid och är ett spel där du ska pricka rätt tecken (1X2) vid halvtid samt vid full tid. Exempel på hur HT/FT-spel skrivs ut är 1/1, X/1 och 1/2. I förstnämnda fallet tippar du att hemmalaget leder vid halvtid och sedan också vinner matchen.

Korrekt resultat
Korrekt resultat är ett spel på resultatet när domaren blåser av matchen efter full tid. Här inkluderas alltså inte eventuell förlängning och då givetvis inte heller eventuell straffläggning.

Överspel/underspel
Överspel respektive underspel handlar om antalet mål eller poäng i en specifik match. För fotboll är gränsen ofta 2,5 mål medan den för ishockey normalt är 5,5 mål. Om du tror på en målrik fotbollsmatch spelar du på oddset för över 2,5 mål. Tror du på en målsnål ishockeymatch spelar du på oddset för under 5,5 mål.

Målskytt
Odds på målskyttar i en match finns det många av. Du kan till exempel spela på om spelare X ska göra mål först eller sist, göra mål i matchen över huvud taget, göra två mål, göra hattrick, och så vidare. Ju större en match är, desto fler målskyttespel kan du välja mellan.

Gula kort/röda kort
Att spela på varningar och utvisningar i fotboll blir mer och mer populärt och det finns en rad odds som handlar om sådana ”disciplinära” spel. Vanligast är spel på över/under antal kort. Två andra populära odds handlar om det blir en utvisning i matchen eller inte samt om en viss spelare får gult kort alternativt blir utvisad.