Odds

Odds är, enligt den traditionella definitionen förhållandet mellan vinst och insats. Vad det innebär på ren svenska är att en liten sannolikhet ger ett högt odds som ger en stor procentuell utbetalning vid vinst. Vice versa gäller givetvis att en hög sannolikhet ger ett lågt odds och en liten procentuell utbetalning.

Räkna på odds

Att räkna på odds är faktiskt enklare än vad många tror. Det gäller bara att man har lite koll på procent och division. Här kommer skolmatematiken väl till pass!

Det första du ska känna till är att odds är ett sätt att beskriva sannolikhet i en form som gör att det blir enkelt att se vilken utbetalning man kan vänta sig om man placerar en viss summa pengar på ett visst utfall. När du har koll på det är det bara att börja räkna.

Det finns en mycket enkel formel för att räkna ut odds utifrån sannolikhet. Det är inte svårare än att dela 100 med sannolikheten i procent. Om sannolikheten för att ett visst utfall (till exempel en hemmavinst i en fotbollsmatch) är 50% blir uträkningen i formeln 100/50 vilket ger ett odds på 2.00. Om sannolikheten i stället är 15% blir oddset 6.7. Om du i stället vill räkna ut sannolikheten från ett odds vänder du helt på steken och tar 1 och dividerar med oddset. För ett odds på 4.00 är sannolikheten 0.25, eller 25%. För att kontrollera att du har räknat rätt är det bara att ta 100/procentsatsen (100/25=4).

Spela på odds på nätet

Det finns idag en bra bit över 100 större spelbolag som erbjuder odds på sport. Lite speciellt är att några av de största spelbolagen faktiskt är svenska, eller åtminstone startade i Sverige en gång i tiden. De två största svenska spelbolagen är Unibet och Betsson. Båda dessa spelbolag verkar i hela Europa och det är egentligen bara på de brittiska öarna som Unibet och Betsson inte räknas som giganter. Andra exempel på spelbolag med svenska kopplingar är Expekt, Betsafe, Superlenny och Redbet.

När du vill börja spela på odds på nätet ska du inte välja första bästa spelbolag du träffar på. Det är viktigt att du undersöker ett antal spelbolag mycket noga för att se vilket som passar dig bäst. Även om alla spelbolag säljer samma ”produkt”, det vill säga odds på sport, finns det stora skillnader mellan dem. Några saker du kan kika lite närmare på är:

  • Spelutbudet (totalt och för de sporter du främst är intresserad av att spela på)
  • Supporten (kan du nå supporten stora delar av dygnet och kan du kommunicera på svenska?)
  • Välkomstbonus (en bonus är inte allt men det skadar inte att få en extra slant att spela med)
  • Navigering (är det lätt att hitta rätt bland oddsen?)
  • Odds i mobilen (erbjuder spelbolaget odds i mobil och/eller surfplatta?)
  • Live streaming (erbjuder spelbolaget dig att streama sport gratis direkt i webbläsaren?)

Du kan se ovan sex punkter som en bruttolista. Det är få spelbolag som uppfyller alla krav, men om du kan ge ett spelbolag genomgående höga betyg kan du nog vara säker på att du har hittat rätt.