Typer av bingospel

Det finns säkerligen ett tiotal olika typer av bingospel. Det enda man behöver göra för att hitta på en ny form av bingo är nämligen att antingen ändra på brickornas utseende eller ta bort alternativt lägga till bollar i tombolan. Det finns dock några typer av bingospel som är lite vanligare än andra. Det handlar om 90 bollars bingo, variantbingo och klassisk bingo. Här är lite kort om var och en av de tre typerna.

90 bollars bingo
90 bollars bingo är ett bingospel som avgörs i tre dragningar där den totala vinstpotten fördelas ut över vinnarna i de tre dragningarna. Du kan vinna på en rad, två rader och full bricka. Som namnet skvallrar om finns det 90 bollar i tombolan.

En bingobricka för 90 bollars bingo består av sammanlagt 27 fält med tre rader och nio kolumner. Av de 27 fälten är det 15 som är numrerade. Vilka fält som har ett nummer avgörs helt slumpmässigt.

Varje utropat nummer som finns på din bricka ska markeras på brickan. Om du spelar på nätet sker detta dock givetvis automatiskt. Om du blir först med att fylla en rad, två rader eller full bricka får du bingo och tar hem potten för den dragningen. Om det är fler än en spelare som får bingo samtidigt delas potten mellan vinnarna.

Variantbingo
Variantbingo är ett 75 bollars bingospel med fem dragningar. Fem dragningar innebär att du har fem vinstchanser i varje spelomgång. Du vinner på en rad, två rader, tre rader, fyra rader samt full bricka.

Variantbingo spelas på en ”stor” bricka som har sammanlagt 75 fält fördelade på tre klassiska bingobrickor (3×25). Alla fält är numrerade och alla nummer i tombolan finns med på brickorna.

Varje nummer som ropas ut markeras på motsvarande fält på brickan (sker automatiskt vid onlinespel). Vinster betalas ut för fem i rad vågrätt, lodrätt och diagonalt. Att notera är att raden måste vara inom samma klassiska bingobricka (5×5). En radvinst betalar 15% av potten medan 40% av potten för spelomgången går till den spelare som är först med att få full bricka (5×5).

Klassisk bingo
Klassisk bingo är ett bingospel som avgörs över fem dragningar, vilket också innebär att du har fem vinstchanser. I klassisk bingo kan du vinna på en rad, två rader, tre rader, fyra rader samt full bricka. I tombolan ligger 75 bollar.

Bingobrickor för klassisk bingo består av ett rutmönster med 5×5 fält. Sammanlagt finns alltså 25 fält på brickan. Varje fält är försett med ett slumpmässigt nummer mellan 1-75. Dubletter av nummer kan dock inte förekomma. Ibland kan mittenrutan fungera som en friruta. Den markeras helt enkelt redan innan det första numret ropas ut.

Om du har turen att bli först med att få en, två, tre eller fyra rader eller fyller din bricka först av alla får du bingo och tar hem en förutbestämd andel av potten. Varje radvinst ger en vinst på 15% av potten medan full bricka betalar 40%. Om fler än en spelare får bingo samtidigt delas potten mellan spelarna.