Bingo

Bingo är det enkla spelet som bjuder på en social samvaro och spännande spel där slumpen är allenarådande. Kombinationen av enkelheten, den sociala aspekten, spänningen och turmomentet är för många helt optimal, och det är verkligen inte så konstigt att bingo är ett sådant populärt spel. Förmodligen är bingo det avgjort mest populära enskilda spelet om pengar i världen.

Spelidén i bingo

När man spelar bingo behöver man inte ha någon som helst kunskap om sannolikheter eller odds. De uppgifter man har att göra är alla mycket enkla. Först köper man en eller flera brickor. När bingoomgången sedan är igång ska man markera de nummer som bingoutroparen plockar ut ur tombolan. Spelar man bingo i en bingohall lämpar det sig också väl att ropa ”bingo” när man lyckas pricka en rad, full bricka, eller vad det nu är som är målet med spelomgången.

Bingospel på nätet är ännu mer okomplicerade. När man spelar på nätet behöver man nämligen inte ens markera numren manuellt – det sköter bingoklienten om automatiskt. Att ropa bingo framför skärmen kan man givetvis göra, men det blir i så fall för det höga nöjets skull.

Vad målet i en bingoomgång är, beror på vilken variant av bingo man spelar. Det finns i huvudsak tre stycken bingovarianter, nämligen klassisk bingo, 90 bollars bingo och variantbingo. Åtminstone är dessa tre bingovarianter de som är mest populära i Sverige och Europa. Exempel på andra bingovarianter är 80 bollars bingo och 30 bollars bingo.

I 90 bollars bingo utbetalas vinst vid en rad, två rader samt full bricka. Majoriteten av vinstpotten går till den spelare som är först med att fylla sin bricka. Klassisk bingo och variantbingo omfattar båda fem dragningar (en rad, två rader, tre rader, fyra rader samt full bricka). Även här går de största vinsterna till spelaren/spelarna som lyckas bli först med att få full bricka.

Vinster på bingo

Bingo är själva sinnebilden av ett poolspel, det vill säga ett spel där spelarnas insatser adderas i en pool som sedan fördelas ut till vinnarna. Arrangören tar alltid en viss procent av de totala insatserna (till exempel 20%), vilket innebär att återbetalningen aldrig är 100%.

Utdelningens storlek för de olika dragningarna i ett bingospel är ofta framtung, vilket betyder att de vinnare som tar hem de första vinsterna (till exempel en rad respektive två rader) vinner lägre belopp än de spelare som tar hem de sista vinsterna (till exempel full bricka). Normalt går närmare hälften av potten för en spelomgång till den sista vinnaren.

Bingo är på grund av sin spelidé också ett perfekt spel för jackpottar, både fasta och ständigt växande sådana. För att vinna en jackpott på bingo ska man få bingo inom ett visst förutbestämt antal nummer. Ju färre nummer, desto svårare, men samtidigt blir belöningarna större.

Bingons ursprung

Bingo är ett typiskt nummerspel där utgången av en spelomgång avgörs helt av slumpen. Som sådant har bingo som spel mycket gemensamt med exempelvis lotto, och det är svårt att urskilja bingons ursprung skiljt från den andra så populära spelformen.

Lotto spelades redan på 1500-talet bland de rika och berömda i stadsstaterna i nuvarande Italien. Spelet var ett populärt tidsfördriv och vissa mycket förmögna byggde hela hus som enkom användes för lottospel. Spelet kom sedan till Frankrike där det på olika sätt vidareutvecklades och en tidig variant av dagens bingo såg förmodligen dagens ljus i slutet av 1600-talet.

Det var dock först under 1900-talet som den breda allmänheten började intressera sig för bingo. Skådeplatsen var USA, där folk ur alla samhällskikt plötsligt började gå man ur huse för att spela ett spel med bönor, nämligen beano. Bönor? Ja, vår moderna bingo är sprungen ur ett spel där man använde bönor för att markera utropade nummer på brickorna. När en spelare hade lyckats få en full rad skulle han eller hon ropa ut ”beano” för att få ta emot en vinst.

Det definitiva årtalet för den moderna bingons födelse anses allmänt vara 1929. Det var då spelet fick sitt nuvarande namn och det var då som den första massproduktionen av bingobrickor startade. Resten är, som man brukar säga, historia.

Men, hur var det med namnet? Varför ändrades namnet från beano till bingo? Jo, mannen bakom det första bingoföretaget deltog en gång i en omgång beano som gick lite vilt till och där några av deltagarna var lite överförfriskade. När en av de rusiga männen fick bingo utropade han ”bingo” i stället för det normala ”beano”. Bingo lät som ett mer slagkraftigt namn, så bingo fick det bli.